Sama-samalah kita bersangka baik terhadap mereka yang meminta derma di tepi-tepi jalan. Boleh jadi mereka memang benar-benar memerlukan. Andai kata mereka tipu kita pun, kita tetap dapat pahala sebab bersedekah. Moga-moga Allah membalas niat ikhlas kita itu. Tapi sebaiknya kenalah ada juga sifat berjaga-jaga dengan sindiket yang cuba mengambil kesempatan. Huhu..

Comments

  • agent_topup.naruto13 days ago

    Berminat ingin menjadi agent topup?Selalu x cukup duit?Anda student yg memerlukan duit poket lebih?Sila lawat ke ig saya.Link number di bio

  • sha1011713 days ago

    Betul dari segi pandangan tu. Tapi malangnya, bila kita sedekah dekat sindiket, dorg lg kuat menjalankan aktiviti ni. Lagi bagus bila kita report kan dan biar diselidik dulu. Bukan apa, tp contoh macam yang bawa bayi tu, memang kesian tapi pelikkan bila berjam2 bayi tu x gerak, x nangis. Bila diselidik, memang dorg bagi ubat batuk or ubat tidur high dosage and some bukan mak sebenar pun. Bahaya klu kita menggalak kan lagi walaupun niat kita baik. Lebih baik offer pertolongan klu boleh or belikan terus makanan. Klu dia kata nak transport nak beli ticket, offer utk bawa terus dan belikan ticket dekat counter. Klu benar2 nak duit utk ticket dia ambil jugak. Semuanya bermula mcm supply dan demand. Klu semua buat tindakan mcm tu, lama2 dorg ni x boleh hidup buat benda tu. And pd masa yg sama, yg betul2 memerlukan dpt ditolong 😁

  • sukri_ok12 days ago

    Kalau dah tau org tu menipu, kau masih bagi duit, kau berdosa